Дипломатическа история на Освобождението на България - неиздаван ръкопис

Нов продукт

37,90 лв

      

49,90 лв

-12,00 лв

Автор: Симеон Радев

Брой страници: 580

Година на издаване: 2022

Корици: твърди

Формат: 16,5 x 24 см

ISBN: 9789543901821

Повече детайли

„Дипломатическа история на Освобождението на България“ е поредната сензация, останала скрита досега в личния архив на Симеон Радев. Върху този свой труд бележитият наш историк работи в продължение на две десетилетия, като за изворова база използва хилядите открити от него документи в архивите и библиотеките във Виена, Мюнхен, Париж, Лондон, Вашонгтон, Санкт Петербург и Букурещ, много от които все още са непознати и недостъпни за българските изследователи.

Книгата е блестящ очерк върху историята на Източния въпрос, но може да се приеме и като една първа по време история на балканските народи на фона на войни и възстания, преплетени с тайни и явни дипломатически ходове, и всичко това по време на културния, църковен и революционен подем на народа ни.

В разказа на Симеон Радев основната тема е сблъсъкът между Русия и останалите Велики сили по българския въпрос, като много от разгърнатите от историка сюжети звъчат актуално и днес. Тук си дават среща най-големите дипломати на своето време – граф Клеменс фон Метерних, граф Гюла Андраши, граф Алоис Ерентал, граф Неселроде, княз Александър Меншиков, княз Григорий Орлов, княз Александър Горчаков, граф Н. П. Игнатиев, Николай Гирс, граф Владимир Лансдорф, „железният“ канцлер княз Ото фон Бисмарк, княз Стефан Богориди, лорд Стратфорд Канинг, лордовете Странгфорд и владетелите – действащи фигури по време на Източния въпрос – турските султани Абдул Азис и Абдул Хамид, руските императори – двамата Николаевци и тримата Александровци, австрийският император Франц Йосиф, германският кайзер Вилхелм и френският император Наполеон III.

АвторСимеон Радев
ISBN9789543901821
Издание1
Година2022
Страници580
Езикбългарски
ИздетелСкайпринт
Вид корицатвърда

Подобни книги

Още 26 книги от същата категория:

Продуктът е добавен успешно към сравнението на продукти!